Thursday, February 6, 2014

i'm final year student^^

2014, 24 tahun, tahun ke-4 di uia..

Makin meningkat usia, makin bertambah tanggungjawab. Life is getting serious.  (sambil menaip ni sambil dengar rakaman kisah perang mu’tah, lagi la mode serius meningkat @@)

Bermula semester lepas, pelajar tahun akhir dah bertungkus-lumus dengan dunia final year project (fyp). Dan nak membuktikan banyaknya kerja fyp ni, memang pagi petang sampai malam, dok bertapa dalam makmal ja. Paling lewat penah stay kat lab, sampai 2 pagi. Ada kawan2, so ok la..kalau sorang dua tu, mau meremang jugak bulu roma..


Positive mind, jangan keluh-kesah, banyak bersabar, doa selalu, zikir jangan tinggal, jaga hubungan dengan Allah, dengan kawan2, kalau stress sangat p tidoq>>> ni reminder yang selalu saya ingatkan utk diri sendiri..Serius bhai, dalam keadaan stress macam ni, kita tend to down sangat2, rasa nak give up. Sebab tu penting untuk motivatekan diri selalu.
Allah's love is greater^^
Setiap individu kenal diri masing-masing. Kalau tengah lemah semangat, macam mana nak berdiri semula. Ada yang jenis menangis satu round, then ok dah. Ada yang jenis layan running man satu dua eposide, then recover dah. Ada yang kena keluar hang out dengan kawan2, manja2kan diri g makan secret recipe bagai, then semangat balik. X nafi, semua tu mujarab ja.  Tapi tapi tapi, penawar yang paling utama, kembali pada fitrah. Seriously, fitrah kita semua yang mengharapkan pertolongan dari Yang Satu. Saat dahi bertemu lantai, semua gundah diluah padaNya. Allah Yang Maha Mendengar, Allah Yang Maha Pengampun, Allah Yang Maha Mengetahui, yang x pernah tinggal hambaNya walau sedetik, cuma kita yang sangat alpa, bila resah baru nak cari sejadah, bila rasa dah x ada jalan, baru nak pegang Quran. Allahu, moga kita semua cari Allah di setiap saat, di saat susah atau senang. Dia yang mengaturkan perjalanan hidup kita, pasti Dia x akan biar kita sendiri. Kalau Dia bagi kita masalah, pasti dan pasti ada hikmah.  Tolong ingatkan saya kalau saya terlupa hakikat ini.


Hari ni dah jumaat. Time flies ka, runs ka, xtau la..yang pasti cepat sungguh masa bergerak.  Minggu pertama semester ke-7, ke sana ke sini utk fyp, dan weekend ni, jangan harap nak p berfoya-foya macam orang lain, u’ve got 3rd sample of plant to be extracted..ohmaigod T_T.. Minggu kedua, insyaAllah akan ada fyp progress presentation. Alhamdulillah, dapat examiner yang memang dok doa selalu=).. Minggu ketiga akan run sample utk GC-MS result.. Minggu keempat kelima keenam n so on.. Moga Allah redha perjalanan saya menuntut ilmu.

No comments:

Post a Comment